Tradicionalni slovenski zajtrk 2022 v šoli in v vrtcu


18. novembra 2022 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega namen je izboljšati zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo.

 

Prvo šolsko uro smo namenili pogovoru, kaj je namen tradicionalnega zajtrka. S Tretjo triado, ki je ta dan imela tehnični dan, so se pogovorili o odgovornosti do hrane - pomen sezonske hrane (pogovor prek aplikacije slido.com in ppt predstavitve) in onesnaževanju, ki ga prinesejo npr. dolg transport, problem škropljenja živil in skladiščenje živil. 

 

Drugo uro smo si privoščili medeni zajtrk s tradicionalnimi sestavinami slovenskih pridelovalcev. Zajtrka se je udeležil tudi župan Blaž Milavec in čebelar Ludvik Ambrožič, ki se je kot čebelar v čebelarski opremi predstavil vrtčevskim otrokom.

Živila za zajtrk so nam dostavili:

      kruh (Pekarna Pečjak, Škofljica), 

      domače maslo (Ekološka kmetija Kocjančič, Kočevska Reka)

      eko mleko (kmetija Premrov z Gline in kmetija Kocjančič s Kočevske Reke), 

      Sodraški med (Ludvik Ambrožič, Sodražica)

      slovensko jabolko izbrane kakovosti (kmetija Karlovček, Šentjernej)


Po zajtrku so se učenci zbrali v telovadnici, kjer so skupaj z otroki in vzgojiteljicami iz vrtca zapeli Slakovega Čebelarja.  

Tretja triada je nadaljevala z dejavnostmi priprave zdravih napitkov (smuthijev) in prigrizkov (presne kroglice) ter veganskih polpetov. Na koncu so učenci jedi in napitke degustirali. 

 

V vrtcu so ta dan namenili dejavnostmi, povezanimi s tem dnem in prav vsaka skupina je poskrbela za posebno dekoracijo mize. V tednu pred medenim zajtrkom so se po skupinah ustrezno starosti pogovarjali o pomenu čebel, zgradbi in življenju čebel, o zdravi prehrani ipd. Izdelovali so likovne izdelke na temo življenja čebel ter poslušal različne pesmi in zgodbe, v katerih je glavni lik čebela (npr. Od cveta do cveta, Pesem o čebeli, Zgodba o čebeli Adeli, Čebela Sivka v deželi Medelandiji, čebela in jaz, Čmrlj Brundek). Nekateri so si ogledali v okolici Sodražice pravi panj in po ogledu izdelali maketo za svojo skupino.  

Vzgojiteljica predšolskih otrok – pomočnica vzgojiteljice Urška R. Milavec, ki je tudi sama čebelarka, je obiskala skupine po celotnem vrtcu ter otrokom pokazala, katero opremo in  pripomočke potrebuje čebelar pri svojem delu in čemu določeni pripomočki služijo. Otroci so lahko tudi okusili čebelje izdelke: propolis, cvetni prah in med.

Zapisali: Jana Benčina, organizatorka šolske prehrane in Tadeja Topolnik, pomočnica ravnateljice  

Skip to content