SOBIVANJE

 

2.1 VARNO V VRTEC IN ŠOLO

 

V tednu prometne varnosti smo se veliko pogovarjali o prometu, naštevali vozila (avtomobili, avtobusi, motorji, kolesa, ladje, čolni, trajekti, letala, helikopter, vlak…), prometne znake, se pogovarjali o prometnih pravilih. Otroci so pripovedovali, na kaj so pozorni v prometu, kako so oblečeni, da so bolj vidni, katere pripomočke uporabljajo za varnost. Odpravili smo se na poučne sprehode. Otroci so pozorno opazovali prometni režim in prometne znake v okolici vrtca. Na sprehod smo se odpravili s policistom in se učili varne hoje ter razlage glavnih prometnih znakov (semafor, zebra, kolesarska cesta, znak stop…).

Pripravili smo tudi cestni poligon s prometnimi znaki, po katerem so se otroci vozili z otroškimi vozili in poskušali upoštevati semafor ter nekatere prometne znake (»stop«…). Otroci so aktivno sodelovali tudi pri razvrščanju vozil - igrač po eni lastnosti (npr. barvi) ali glede na kraj premikanja (voda, zrak, cesta, železnica).

Veliko smo tudi prepevali pesmice o vozilih: pesem J. Bitenca, Z avtobusom k teti, Avtobus in Kolesarska.

 

2.2 JAZ TEBI DANES, TI MENI JUTRI

 

V vrtcu smo praznični čas otrokom približali preko različnih dogodkov v sodelovanju z okoliškimi klubi in društvi. Poleg sodelovanja pri praznični podobi vrtca, smo prisluhnili božično-novoletnim pesmim učencev Glasbene šole Ribnica, si ogledali plesni nastop Bolera in mažoretk. Nismo pozabili na starše in stare starše, ko smo z otroki izdelali voščilnice in jim tako voščili prijetne praznike. Poslali smo jih tudi društvom in organizacijam, s katerimi redno sodelujemo. S sekcijo Poprtnik smo pekli golobičke. Vrhunec celotnega decembrskega dogajanja je bil prižig ognja na občinskem trgu v sodelovanju s Turističnim društvom Sodražica in predstava vzgojiteljic Lunino kraljestvo, po kateri nas je obiskal dedek Mraz. Hkrati je potekala razstava poprtnikov podeželskih žena, Šedržanke pa so spekle nekaj sladkih dobrot. Naslednjega dne so se otroci zelo razveselili daril, ki jih je zanje v igralnici pustil dedek Mraz. Praznični december smo zaključili s slavnostnim kosilom.

Skip to content